Hageplanen som hjelper deg å skape drømmehagen

01.06.2023

Hva er en hageplan?

En hageplan er en strategisk oversikt over planløsningen i hagen din. Hageplanen forteller deg hvordan du skal fordele plass i hagen din, og hvor hver plante skal stå. Den har spesielt fokus på plantenes behov for sollys og vann, samt deres vekstsyklus. En hageplan er et viktig verktøy i hagedesign og bidrar til at hagen din får det uttrykket du ønsker deg.

Hageplanen viser hvordan hagen din skal bli. Dette er en hageplan i fugleperspektiv.
Hageplanen viser hvordan hagen din skal bli. Dette er en hageplan i fugleperspektiv.

Hagen er ditt fristed, og bør designes etter ditt bruk

En hver hageplan bør ta utgangspunkt i hvordan du bruker hagen din eller ønsker å bruke hagen din i fremtiden. For at hageplanen skal kunne gi deg oversikt over hvor mye planter og grønt du trenger må du også vite hvor mye av hagen din som skal brukes til andre ting, for eksempel plassering av sittegrupper, en benk, eller hvor du skal oppbevare hageutstyret ditt. Jo bedre du planlegger på forhånd, jo færre tilfeldige elementer vil dukke opp som ikke blir helt som du hadde tenkt. Hagen skal være flott å se på, men den skal også fungere for deg og ditt behov.

Små hager og uteområder har ekstra nytte av en hageplan

Jo mindre hageområdet ditt er, desto mer nytte kan du ha av en hageplan. Hageplanen hjelper deg å utnytte plassen du har på en god måte, og man får ofte plass til mer enn man tror hvis man bare benytter smarte løsninger og planlegger godt.

En hageplan i normalperspektiv gjør det lettere å se hvordan det blir når prosjektet er ferdig.
En hageplan i normalperspektiv gjør det lettere å se hvordan det blir når prosjektet er ferdig.

Når man lager en planløsning er det også viktig å tenke på at planter og trær vokser seg større, og at de skal ha plass når de vokser, ikke bare på det tidspunktet man planter. Det er lett å la seg rive med å fylle inn hvert område slik at det ser perfekt ut. Vi vil jo helst komme til sluttresultatet slik at vi kan vise frem til venner og kjente hvor fint vi har fått det. Men husk at hagen din er levende, og skal utvikle seg i mange år. Den trenger omsorg og kjærlighet, men også tid og plass.

Velg planter som ikke krever for mye av deg eller omgivelsene

Når du har fått oversikt over hvordan du ønsker å utnytte plassen i hagen din, kan du begynne å tenke på hvilke planter som passer for deg og din hage.

Det er tre ting som er viktige å tenke på når du velger planter

  1. Tenk på hvor mye tid du har til hagen din
    Det passer ikke for alle å tilbringe utallige timer i hagen på knærne foran et blomsterbed. Velger du planter som passer til din bruk gjør du livet ditt lettere med én gang. Det finnes mange lettstelte planter

  2. Tenk på forholdene du har i hagen din
    Solforhold, temperatur og kvaliteten på jorda har mye å si for plantene dine. Følg med på hagen din og vær oppmerksom på hvordan solen påvirker lys og temperatur på forskjellige tider på året og på døgnet.

  3. Plantene du har fra før er gjerne et fint utgangspunkt
    Plantene du har fra før har allerede bevist at de klarer seg med sitt solforhold og den omsorgen du har tid til å gi. I tillegg er nye planter dyrt, og kan i noen tilfeller også være vanskelig å fjerne. Kartlegg hva du allerede har og tenk på om du kan bruke disse videre, i samspill med andre planter, eller kanskje på et helt nytt sted?

Ved å planlegge på forhånd hvilke planter du ønsker å ha i hagen din kan du være mer bevisst på hva du skal og ikke skal kjøpe til hagen. Det gjør for eksempel at du enklere fanger opp når noe du ønsker deg kommer på tilbud på hagesenteret, at det er enklere å be om en avlegger når du får øye på planten du har ønsket deg lenge hos en nabo, og at du slipper å kjøpe planter som ikke klarer seg med forholdene i hagen din, eller ikke passer til det du hadde fra før.

Hageplanen er ditt hjelpemiddel til å skape drømmehagen

Planlegging er det viktigste du kan gjøre for å få en flott hage. Tegn gjerne hageplanen din slik at du har en god visuell fremstilling av hvordan ting skal bli. Du kan tegne i hvilket perspektiv du vil, og tegneferdighetene dine har ingen betydning. Det som er viktig er at du gjenkjenner hva du har tenkt og at du har noe konkret å forholde deg til. Ta gjerne kontakt med meg dersom du ønsker hjelp til å sette opp en hageplan for hagen din.