Stauder: En hardfør favoritt i norske hager

02.06.2023

Stauder er en klassiker i norske hager. I tillegg til å komme igjen år etter år, har de ulike staudene hver sine praktiske fordeler, for eksempel ved å være heldekkende eller hardføre.

Hva er en staude?

Stauder er planter som overlever vinteren, og kommer tilbake og blomstrer år etter år. Stauder er derfor en favoritt blant dem som ønsker kontinuitet i hagen, og mindre styr og arbeid med å plante i hagen hvert år. Stauder tåler generelt mer enn andre planter, og har også mange andre fordeler som hjelper oss å holde det fint i hagen.

Bunndekkende stauder holder ugresset borte

Noen stauder er bunndekkende. Dette betyr at de vokser så tett at du ikke kan se jorden. Det gjør også at det blir for trangt til at ugresset kan vokse slik det vil. Bunndekkende stauder kan derfor både brukes til å skjule mindre pene områder i et bed, og til å holde ugresset borte og bidra til mindre luking. I tillegg bidrar bunndekkende stauder til å holde jorden på plass, fordi røttene fungerer som et nett. Bunndekkende stauder trenger lite vedlikehold, er hardføre, og gir hagen din et gjennomført uttrykk uten at du må legge ned timesvis med arbeid.

Rhododendron er populær staude. Her i full blomst i min hage.
Rhododendron er populær staude. Her i full blomst i min hage.

Kan stauder stå i skyggen?

Mange stauder klarer seg fint i skyggen. Rhododendron er en staude som liker seg godt i skyggen og som bidrar med store fargerike blomster som lyser opp de skyggelagte hjørnene i hagen. Denne har du nok både sett og hørt om, ettersom det er en veldig populær staude.

Hvorfor kalles noen stauder "hardføre"?

Noen stauder tåler ekstra mye, disse klarer seg i noen av de kaldere klimasonene i Norge, og det er disse vi regner som hardføre stauder. Bladliljer er en hardfør staude som er populær både fordi den er vakker, og fordi den står godt i skyggen. Løytnantshjerte er også en vanlig staude som klarer seg gjennom det meste.

En annen kjent hardfør staude er lupiner. Disse kjenner vi nok best fra grøftekanten, og selv om noen synes de er vakre er lupiner såpass hardføre at de er en risiko for naturmangfoldet i Norge.

Løytnantshjerte er en skikkelig hardfør staude.
Løytnantshjerte er en skikkelig hardfør staude.

Populære stauder i norske hager

Dette er noen av de vanligste staudene:

  1. Rhododendron - En klassiker som liker seg godt i skyggen og har store fargerike blomster.

  2. Bladlilje - Bladliljen dekker området med de store majestetiske bladene sine, og den er lett å holde fin selv i vanskelige områder.

  3. Storkenebb - En god bunndekkende staude som kommer i mange ulike varianter med ulik blomstringstid, som gjerne kan kombineres.

  4. Astilbe - Astilbe er også kjent som "Spir". Den har fjærlignende blomster med sterke farger. Den har også små elegante blader som er fine selv når planten ikke er i blomstring.

  5. Solhatt - Solhatt kommer i mange varianter, og rød solhatt er kanskje den vanligste i Norge. Solhatt brukes også i en del naturmedisin, og du har kanskje sett den i butikker med naturprodukter.

  6. Nelliker - Jeg er nok en av dem som tenker på nelliker som bestemor-blomster, men nelliken er populær som aldri før. Det finnes både hagenellik og busknellik, og busknellik regnes som en hardfør staude.

Stauder er pålitelige venner i hagen

Når vi inkluderer stauder i hagen, sparer vi oss selv for mye tid som går med til å plante på våren og sommeren. Staudene hjelper oss også med de vanskelige områdene, hvor vi har mye skygge eller lite jord. Staudene blomstrer på ulike tider og bidrar til å skape en hage som ser ryddig og pen ut hele året.