Den beste tidspunktet for å vanne i hagen

03.06.2023

Tidspunktet for vanning har stor betydning for plantene dine

Det finnes mye ulik praksis for vanning av planter. For mange er det såpass mye annet som skal koordineres og gjøres i løpet av en dag, at vanning i hagen blir en aktivitet som blir litt tilfeldig, alt etter når man får et ledig øyeblikk. Sånn er og må livet bare være. 

Tidspunktet for vanningen er likevel ikke uten betydning. Vanningen er noe av det viktigste vi gjør for plantene, og når vi vanner handler det ikke bare om å "slukke tørsten", men å sørge for at vannet når helt ned til røttene. Det er her det plutselig blir viktig å ta en titt på klokka.  

Du bør helst vanne om morgenen

Planter må ha både vann og sollys, men sollyset kan også gjøre det vanskelig for planten å få tak i vannet den trenger. Når vi vanner på varme dager vil vannet fordampe fort, noen ganger før det i det hele tatt når røttene til planten. Da får ikke plantene vannet de trenger, selv om vi har vært flinke og vannet rikelig.

Med været vi har om sommeren på Sørlandet, anbefaler jeg å vanne tidlig om morgenen. Om morgenen er temperaturen fortsatt nokså lav, og dette tillater vannet å komme dypt ned i jorden, slik at det rekker helt ned til røttene før varmen fra solen gjør at det fordamper. Slik kan du sørge for at plantene for nok vann til å tåle det sterke sollyset resten av dagen. 

Hvorfor bør man ikke vanne om kvelden?

Det finnes mange råd rundt omkring om at man bør vanne om kvelden. Hvor kommer dette rådet fra? Antakelig kommer dette av en kombinasjon om at man bør unngå å vanne på ettermiddagen når solen er sterk, og at mange har travle morgener med jobb, barn og andre forpliktelser som gjør det vanskelig å få tid til å vanne. Vanning på kvelden regnes som bedre enn å vanne på ettermiddagen fordi plantene i det minste får tak i vannet. 

Problemet med å vanne om kvelden er at vannet blir hengene igjen på bladene over lang tid, ettersom solen ikke tar med seg varme før neste formiddag. Det skaper et fuktig miljø som utgjør gode forhold for sopp og bakterier, som igjen fører til at plantene kan få sykdommer. 

Alle planter har ulike behov

Det finnes ingen regel uten unntak, og alle planter har ulike behov når det kommer til vanning. Noen trenger mer vann og hyppigere vanning enn andre. Spesielt vil også forholdene der de er plassert ha mye å si. Dersom plantene dine aldri får direkte sollys kan det være at det går fint å vanne når det er litt varmere i luften. Det beste er alltid å bli kjent med plantene dine, og se hvordan de trives. Det er likevel få som har tid til en fullstending individualisert vanningsplan. Det kan være lurt å plassere planter med samme sol- og vanningsbehov sammen, slik at det blir enklere å holde dem glade. Dette er noe det er viktig å tenke på når du lager hageplanen din.

Tilpass vanningen til din hage og plantenes solforhold

Å vanne plantene på riktig tidspunkt på dagen kan ha stor betydning for vekst og blomstring. Morgenen er generelt det beste tidspunktet å vanne hagen din på, men solforholdene i din hage kan tilsi at det går fint å vanne på andre tidspunkter også. Det viktigste er at vi passer på at vannet ikke fordamper før det når røttene, men også at fuktigheten ikke blir hengene igjen lenge og skape groforhold for sopp og bakterier. Bli kjent med solforholdene i hagen din, så finner du fort ut hva som passer for deg og din hage.